Hielspoor behandelingen

Hielspoor is de meest veelvoorkomende voetklacht. Er zijn verschillende oorzaken voor hielpijn: bij hardlopers is het een typische overbelastingsblessure, bij andere mensen zijn de oorzaken te vinden in een verkeerd looppatroon, ouderdom of gewichtstoename.

Wat de reden ook is, bij hielspoor ervaart men veel pijn en ongemak, hetgeen hardlopen en sportactiviteiten belemmert. Bij sommige mensen is normaal lopen nagenoeg onmogelijk!

Maar er is ook goed nieuws! Hielspoor kan in veel gevallen goed behandeld worden. Er zijn een aantal medische ingrepen beschikbaar, maar er is ook veel dat u zelf kan doen om hielspoorpijn te verlichten. Hier volgt een uitgebreid overzicht van de meest gangbare hielspoorbehandelingen.

Zelfbehandeling

Vooral in het beginstadium van hielspoor (men ervaart pijn voor 3 maanden of korter) zijn er veel opties voorhanden, voordat u naar de arts of specialist stapt.

Het eerste en belangrijkste wat u kunt doen is uw voeten rust geven! Stop tijdelijk met sporten of hardlopen, loop en sta minder lang om zodoende de ontsteking te verminderen. U kunt ijs gebruiken op de pijnlijke plek en ontstekingsremmers nemen om de peesplaatontsteking te verlichten. Andere opties zijn voetmassage, correctie-zooltjes, de Strassburg sok en speciale oefeningen.

Lees meer...

Zelfbehandeling

Strek-oefeningen

Er zijn bepaalde oefeningen voor hielspoor, die heel effectief kunnen zijn en die u zeer gemakkelijk thuis kunt doen. Drie a vier keer per dag voor hooguit 10 minuten is een kleine moeite, die u veel ellende later kan besparen...

Fysiotherapeuten zijn het over eens dat hielspoor in veel gevallen te maken heeft met strakke, korte kuitspieren. Door de kuiten langer en soepeler te maken wordt de druk en tractie op de peesplaat minder en zal de ontsteking sneller verdwijnen.

Lees meer...

Kuitspieren strekken

Podo-therapeutische zooltjes

Correctie-zooltjes helpen bij het aanpakken van de oorzaak van hielspoor. Ontsteking aan de peesplaat onstaat vanwege overmatige tractie van het bindweefsel onder voet als gevoel van overpronatie.

Overpronatie betekent dat het voetgewelf doorzakt en de enkels naar binnen rollen. Bij elke stap wordt er druk en spanning op de peesplaat uitgeoefend. Het constante ‘getrek’ aan het weefsel van het hielbot af leidt tot pijn en ontsteking.
Correctie-zooltjes
FootActive zooltjes zijn ontwikkeld door Australische podologen om overpronatie te voorkomen en het voetgewelf te ondersteunen. Door minder druk en spanning op het weefsel kan de ontsteking sneller genezen en worden toekomstige problemen voorkomen. Lees meer....

Hielspoor inlegzolen FootActive pakt de oorzaak van hielspoor aan...

Strassburg sok of nachtspalk

De Strassburg sok is een eenvoudige en effectieve manier om hielspoorpijn te verlichten. Het is een lange sok die men ‘s nachts draagt en die de kuitspieren, de achillespees en de peesplaat voorzichtig oprekt.

Een nachtspalk werkt op dezelfde manier als de Strassburg sok, maar is nog effectiever. Het grote nadeel is dat men er niet gemakkelijk aan wendt en dat de spalk ’s nachts het slapen lastig kan maken.

Lees meer...

Strassburgsok

Cortisonen injecties

Cortisone is een krachtige ontstekingsremmende substantie. De bedoeling om de peesplaatontsteking te ‘bevriezen’ . Als het lichaam goed op de cortisonen reageert, zult u waarschijnlijk binnen enkele dagen verlichting ervaren.

De injectie zelf kan erg pijnlijk zijn en het is geen lange termijn oplossing. Pijnverlichting houdt normaal gesproken 4 tot 6 weken aan. Als er in die tijd geen andere behandelingen worden gezocht, dan is het noodzakelijk om opnieuw een injectie toe te dienen. Cortisone-injecties zijn nuttig om in uiterste gevallen (tijdelijke) pijnverlichting te geven, totdat de peesplaatontsteking vanzelf verdwijnt of wanneer men in de tussentijd andere behandelingen volgt, zoals correctie-zooltjes, strekoefeningen, massage etc.

Lees meer...

Cortisone injectie

Triggerpoint massage

Een triggerpoint is een pijnlijke knoop in het spierweefsel. Als er op de triggerpoints gedrukt wordt, zijn deze extreem gevoelig en kan dit pijn, een tintelend of brandend gevoel en zwakheid veroorzaken. Triggerpoints zijn een probleem omdat ze voorkomen dat de spier zich ontspant en herstelt. De voet bevat 126 spieren, pezen en bindweefselbanden. Er zijn dus voldoende ‘schuilplaatsen’ voor triggerpoints.

Triggerpoints in de kuit staan vaak in verband met de onderkant van de voet. Daarom kan triggerpoint therapie van het onderbeen en voet heilzaam zijn bij de behandeling van hielspoor.

Lees meer...

Triggerpoint massage

Acupunctuur en ‘dry-needling’

Acupunctuur en ‘dry-needling zjin alternatieve behandelingen voor hielspoorpijn en peesplaatontsteking. Beiden behandelingen kunnen vaak een positief effect hebben.

Als andere behandelingen om hielpijn te verhelpen niet blijken te helpen, valt acupunctuur of dry-needling dus te overwegen.

Lees meer...

Acupunture bij hielspoor

Hielspoor operatie

Een operatie is de allerlaatste behandeling die u moet overwegen bij hielspoor! Als alle andere behandelingen hebben gefaald en de pijn na 12 maanden nog steeds ondraaglijk is en lopen bijna onmogelijk maakt, in dat geval kan uw huisarts een hielspooroperatie aanbevelen.

Hierbij wordt de peesplaat onder de voet gedeeltelijk van het hielbot losgemaakt. De operatie wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg.

Lees meer...

Hielspoor operatie