Achillespeesontsteking (Achilles Tendinitis)

Achilles Tendinitis is Latijn voor 'ontsteking van de Achillespees'. De achillespees is de langste pees in het lichaam en verbindt de kuitspieren met het hielbot achter het enkelgewricht. Als de kuitspieren zich samentrekken, trekken ze aan de achillespees. Hierdoor richt uw voet zich naar beneden en kunt u uw tenen oprichten. Pijn in de achillespees zit iets boven de achterkant van de hiel en mensen die hier last van hebben, ervaren vaak ook een strak gevoel in de kuitspieren.

De achillespees kan hier aanzienlijk dikker zijn en gevoelig bij aanraking. Wandelen doet pijn, in het bijzonder als men zich opricht vanaf de tenen.

Wat veroorzaakt Achillespeesontsteking?

Constante belasting van de Achillespees veroorzaakt irritatie en ontsteking. In ernstige gevallen kan deze belasting zelfs leiden tot het gedeeltelijk of volledig scheuren van de pees. Chronische overbelasting (vooral bij hardlopers) kan ook bijdragen aan veranderingen aan de achillespees. Dit kan leiden tot degeneratie en verdikking van de pees.

Ook strakke kuitspieren kunnen bijdragen aan achillespeesontsteking. Naarmate we ouder worden kunnen onze pezen degenereren. Degeneratie betekent het met verloop van tijd slijten van de pezen, wat leidt tot zwakte in de vezels van de pees.

De meest voorkomende oorzaak van deze aandoening is echter overpronatie: het doorzakken van de voetboog en naar binnen zwikken van de enkels. Als de voet op naar binnen zwikt, wordt het onderbeen geforceerd om binnenwaarts te roteren, wat een afschuifkracht op de kuitspieren plaatst. De kuitspieren staan in verbinding met de achillespees, en aangezien de achillespees de ‘zwakste schakel in de ketting’ is, wordt de achillespees te ver uitgerekt, wat tot irritatie en ontsteking leidt.

Behandelingsmogelijkheden

Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s), zoals aspirine of ibuprofen (Advil), kunnen de pijn verzachten en de ontsteking verminderen. Ook 20 a 30 minuten, vier of vijf keer per dag ijs aanbrengen kan nuttig zijn. Soms worden corticosteroïde injecties gebruikt, hoewel gebleken is dat dit niet altijd helpt, bovendien brengen zij het risico met zich mee dat de pees kan scheuren.

Het masseren van de kuitspier helpt zowel bij het voorkomen van een achillespeesontsteking als bij de behandeling ervan. Het is het beste om een professionele masseur in te schakelen.

Ook goede schoenen zijn erg belangrijk. Laat u adviseren over een (sport)schoen met goede ondersteuning en stabiliteit.

Operatieve versus niet-operatieve behandeling

Chronische ontsteking kan leiden tot het scheuren van de achillespees. Als de pijn aanhoudt, is gipsverband noodzakelijk voor de gescheurde pees en eventueel een operatie, genaamd peestransfer.

Hoewel sommige deskundigen van mening zijn dat gipsverband een afdoende behandeling is voor een dergelijke scheur, bestaat de kans dat de pees later opnieuw scheurt, ook nadat hij al genezen is. Sommige deskundigen raden een operatie aan voor actieve mensen en een niet-operatieve behandeling voor ouderen.

Behandeling en preventie met correctie-zolen

FootActive biomechanishe inlegzolen corrigeren overpronatie – een belangrijke oorzaak voor achillesontsteking.

Door het dragen van corrigerende zooltjes wordt de druk op de achillespees aanzienlijk verminderd, waardoor de pezen de kans krijgen om te genezen. Bovendien voorkomt dit verslechtering van de situatie en neemt het risico op een peesscheuring af.

Om achillesontsteking te voorkomen wordt het, naast het gebruik van zooltjes, ook zeer aanbevolen om de spieren van de achillespezen en kuiten te strekken alvorens over te gaan tot lichamelijke activiteiten als hardlopen of andere sporten. Doe de strekoefeningen langzaam en voorzichtig. Rek tot het punt waarop u het duidelijk voelt, maar zonder dat het pijn doet.

De behandeling van een achillespeesontsteking is vaak zeer langdurig. De klachten kunnen erg hardnekkig zijn. Belast de pezen niet te snel, anders kunnen de klachten snel weer terugkomen.