Hielspoorbehandeling:
Acupunctuur en Dry-needling

Acupunctuur is een alternatieve behandeling voor hielspoor en peesplaatontsteking, die vaak een positief effect heeft. Als andere behandelingen om hielpijn te verhelpen niet blijken te helpen, valt acupunctuur dus te overwegen.

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur effectief kan zijn bij de behandeling van hielspoor, een pijnlijke ontsteking aan de voet.

De onderzoekers stelden vast dat “acupunctuur gecombineerd met conventionele behandeling een slagingskans van 80% heeft bij chronische hielspoor, wat effectiever was dan alleen maar de conventionele behandelingen.”

Accupuncture voet bij hielspoor
Over het algemeen bestaat de behandeling uit het plaatsen van dunne steriele naalden langs de energiebanen in de onderbenen en de voeten en enkels, en soms ook in de rug. De acupunctuur stimuleert de bloedsomloop en herstelt de verstoorde balans in de energiebanen. Bij Chinese acupunctuur wordt soms het kruid moxa toegevoegd. Dit stimuleert ook de bloedsomloop en bovendien de aanmaak van witte bloedlichaampjes.

Als de behandeling aanslaat, kunt u na een paar behandelingen pijnvermindering voelen.

Dry-needling

Dry-needling (ook bekend als “Triggerpoint Dry Needling”) is een vrij nieuwe behandeling voor chronische hielspoor. Het is een minimaal invasieve procedure die gewoonlijk in 15 tot 20 minuten uitgevoerd kan worden. Dry Needling is ontwikkeld door onderzoekers aan de Universiteit van Genua, Italië. Er is een vooronderzoek uitgevoerd op 44 patiënten. Onderzoekers behaalden een hoog slagingspercentage bij het verbeteren van de symptomen van de patiënten.

De dry-needling procedure kan voor sommige mensen wat beangstigend lijken, maar is in feite niet erg pijnlijk. De hele procedure neemt tussen de vijftien en twintig minuten in beslag.

In tegenstelling tot de ‘perifere’ aanbrenging van de acupunctuurnaalden, werkt dry needling door de naalden rechtstreeks in het pijnlijke gebied en de triggerpoints (pijnlijke knooppunten van de spieren) te steken, zodat de zenuw/spier zich ontspant en de bloedstroom en de genezing van dat gebied gestimuleerd worden. De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel gehoord van ‘triggerpoint therapie’, waarbij een massagetherapeut externe, handmatige druk toepast. U kunt dit ook thuis bij uzelf doen. Dry needling doet precies hetzelfde…alleen worden er rechtstreeks naalden in de triggerpoints gestoken, ze pakken het aan en laten het verdwijnen. In het geval van hielspoor zullen vooral de triggerpoints in de kuiten en de benen behandeld worden.

Terwijl acupunctuurnaalden overal ingestoken worden en je rustig en ontspannen zo’n 10 minuten kunt blijven liggen, steekt de therapeut bij dry needling de naald in de triggerpoint om vervolgens zo’n 30 seconden te wiebelen, te bekloppen en te flossen. Dat is veel enger en het voelt heel raar! Je kunt de spier voelen trekken en ontspannen, of je voelt een prikkeling voelen. Acupunctuurnaalden worden ook niet erg diep ingebracht –bij dry needling wordt de naald helemaal tot het bot erin gestoken, dus veel dieper en rechtstreeks!

Ondanks dat er met naalden gewerkt wordt, heeft de dry-needling behandeling van hielspoor meer een relatie met fysiotherapie en triggerpoint massage dan de klassieke acupunctuur. Daarbij worden de naalden volgens andere principes geplaatst. Bij acupunctuur worden de naalden langs zogenaamde energiebanen ingebracht, en blijven ze gedurende de hele behandeling van 15-30 minuten zitten.

Bij dry-needling worden de naalden kort ingebracht, tot ze een paar seconden een reactie in de spier teweeg brengen. Deze reactie kan enigszins pijnlijk aanvoelen. Ook kan de behandelde spier na de behandeling 1 tot 3 dagen behoorlijk stijf aanvoelen.

Over het algemeen kan na 3-5 behandelingen geconstateerd worden of deze behandeling succesvol is bij pijn in de hiel.