Hielspoor behandeling: Corticosteroïden injecties

Over het algemeen zijn podologen en huisartsen het er over eens dat de meeste gevallen van hielspoor genezen kunnen worden door middel van conservatieve behandelingen, zoals rust, ijs, oefeningen en het gebruik van podo-therapeutische zooltjes. Als u last heeft van hielpijn, moet u eerst alles geprobeerd hebben om op een natuurlijke manier te herstellen alvorens invasieve mogelijkheden, zoals injecties, te overwegen. In een klein aantal gevallen leveren deze middelen geen resultaten op en kan uw arts het gebruik van corticosteroïden injecties aanraden vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Onderstaande informatie biedt u het doel, de risico’s en de voordelen van het gebruik van steroïden bij hielpijn, zodat u een geïnformeerde keus kunt maken over deze behandelingsmogelijkheid.

Cortisone injectie bij hielspoor

Wat is cortisone?

Cortisone is een hormoon dat op natuurlijke wijze door het lichaam wordt aangemaakt als reactie op stress. Cortisone injecties bevatten een kunstmatige versie van deze substantie die door middel van een injectie rechtstreeks in de peesplaat, of in de zijkant van de hiel wordt gespoten. In tegenstelling tot natuurlijke cortisonen komen de kunstmatige cortisonen niet in de bloedstroom.

Wat zijn de voordelen van Cortisone Injecties?

Cortisone is een krachtige ontstekingsremmende substantie. Als bij hielpijn de ontsteking rond het plantar fascia ligament vermindert, kan dit in sommige gevallen verlichting van pijn geven. Cortisone injecties kunnen in extreme gevallen aangeboden worden om als alternatief uit te proberen voordat men een operatie overweegt en als alle minder invasieve methoden niet blijken te werken. Als uw lichaam goed op de corstisone reageert, zult u waarschijnlijk binnen enkele dagen verlichting ervaren. Dit kan verschillende weken aanhouden. Sommige patiënten kunnen verschillende injecties nodig hebben voordat verlichting wordt ervaren, of zelfs aanhoudende injecties om te voorkomen dat de pijn uiteindelijk een onopgelost geval van hielpijn wordt.

Wat zijn de risico's van cortisone Injecties?

Voordat u een geneesmiddel gaat gebruiken, is het van extreem belang om risico’s, voordelen en mogelijke bijwerkingen met uw arts te bespreken. Het gebruik van cortisone houdt helaas risico’s in. Een van de meest gevaarlijke gevolgen van een corticosteroïde injectie is een infectie op de plek van de injectie. Het is essentieel dat een steriele omgeving wordt gecreëerd en dat de huid voorafgaand aan de injectie met jodium of alcohol wordt gereinigd om de infectiekans te verkleinen.

Nog een gevolg van een cortisone injectie kan een ‘opleving van cortisone’ zijn, waarbij de pijn in het behandelde gebied in het begin in feite verergert dan vermindert. De pijn kan verschillende dagen aanhouden voordat verlichting wordt ervaren. Dit is een veel voorkomende bijwerking en zeer lastig voor patiënten die deze injecties uitproberen in de hoop op minder pijn en niet op meer.

Een bijwerking die door sommige patiënten met gemiddelde tot donkere huidskleur ervaren wordt, is een oplichting van de huidskleur op de plek van behandeling.

Corticosteroïd injecties helpen niet iedereen die aan hielpijn lijdt. Sommige mensen ervaren tijdelijk aanzienlijke verlichting van de pijn, terwijl anderen totaal geen voordelen bemerken.

De lange termijn gevolgen van het gebruik van cortisone zijn niet goed gedocumenteerd, maar onderzoek toont aan dat het kan leiden tot achteruitgang van pezen en kraakbeen. Dit, in combinatie met andere risico’s en bijwerkingen, maakt het extra belangrijk dat u er zeker van bent dat u alle conservatieve opties voor het beheren van pijn uitgeput heeft en dat u de onderliggende oorzaken van hielpijn heeft geprobeerd te behandelen voordat u een behandeling als cortisone injecties in overweging neemt.

Ook bestaat er kans dat het peesweefsel aangetast of verzwakt raakt door cortisone, vooral als er sprake is van verschillende injecties. Heel soms kan de pees zelfs losscheuren. Daarom worden meer dan twee of drie injecties per voet dan ook sterk afgeraden.

Hoe het werkt

Corticosteroïd injecties kunnen een korte termijn verlichting bieden bij hielpijn.

De plek waar de arts de steroïde injecteert kan variëren. Sommige artsen injecteren rechtstreeks in de plantar fascia aan de onderkant van de hiel. Anderen injecteren aan die kant van de hiel waar de grote teen zit, of in de voetboog. Het wordt aanbevolen de injecties te geven met een verdovend middel gecombineerd met de corticosteroïde, maar zelfs dan kunnen de injecties toch nog pijnlijk zijn. Uw arts kan een topische verdoving op uw huid aanbrengen voordat hij injecteert.

Er is onlangs een artikel gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde over een in Australië uitgevoerd onderzoek. Uit dit onderzoek is gebleken dat de gevolgen van injecties met “dexamethason” (een corticosteroïd) positief waren, maar niet lang aanhielden. Meestal was na vier tot zes weken het effect weer verdwenen.

In tegenstelling tot cortisone-injecties, hebben podo-therapeutische inlegzolen, zoals FootActive een lange termijn effect bij hielspoor omdat de oorzaak van het probleem wordt aangepakt (verkeerde voetfunctie, doorgezakt voetgewelf, overpronatie etc).