Hielspoorbehandeling: Strassburg sock en Nachtspalk

Wat is een Strassburg sock?

Dit is een eenvoudige en relatief goedkope manier om hielspoor te bestrijden. Het is een lange sok die de kuitspieren, de achillespees en de peesplaat oprekt.

De Strassburg sok bestaat uit een buisvormig, gebreid materiaal met twee aanpasbare bandjes. De bovenste band zit om het been vast, iets onder de knie, en zorgt dat de sok op zijn plaats blijft en ’s nachts niet afzakt. Het andere bandje zit vast aan de teen van de sok en houdt de voet in een neutrale tot licht gebogen positie. De gebruiker kan de bandjes eenvoudig aanpassen om geen ongemak te krijgen aan de voet.

De voet wordt hiermee 's nachts in een gehaakte positie gedwongen en er wordt een lichte rek op de peesplaat uitgeoefend, wat voorkomt dat deze verkort en ‘verkleving’ van peesweefsel optreedt. Ook wordt vorming van verkalking tegengaan. Een bijkomend effect is ook dat de kuitspieren en achillespees enigszins opgerekt worden.

Veel gebruikers van de sok bemerken een vermindering van hun hielpijn, vooral in de ochtend.

Strassburgsok hielspoor

Hoe werkt de Strassburg sock?

Als de sok ‘s nachts of tijdens lange rustperiodes gedragen wordt, zorgt hij dat de hiel niet kan samentrekken als de voet met de zool naar beneden ligt. De sok houdt de gewrichten van de enkel en de voorvoet in een positie van lichte dorsiflexie, wat een positie van plantaire flexie voorkomt. De plantaire fascia kan niet samentrekken. De sok zorgt dat het windas mechanisme de spanning op de plantaire fascia vasthoudt.

Als u ‘s ochtends uw eerste stappen doet, is de plantaire fascia al uitgerekt, zodat die eerste stappen minder pijnlijk zijn. De Strassbourg sock wordt ook door veel atleten gebruikt tijdens periodes van intensieve training om de optimale positie van de plantaire fascia te handhaven en om mogelijk letsel te voorkomen. Bovendien helpt het onvrijwillig rekken van de plantaire fascia gedurende langere periode om de boog van de voet te versterken.

Helpt het echt?

Een onafhankelijk onderzoek, gepubliceerd in het “Journal of Foot and Ankle Surgery”, heeft enkele belangrijke resultaten ontdekt. Het onderzoek bestond uit 160 patiënten, waarvan 89 de Strassburg sok gebruikten en 72 staande rekoefeningen deden. Patiënten die de Strassburg sok gebruikten, hadden een gemiddelde hersteltijd van 18,5 dagen met 97,8% herstel binnen acht weken. Bovendien had geen van de patiënten die de Strassburg sok gebruikte problemen met het gebruik op de voorgeschreven manier, wat niet het geval was bij het gebruik van de traditionele ‘laars’-achtige nachtspalk.

Ook de onafhankelijke fysiotherapie website wikifysio.nl spreekt positief over de Strassburg Sok als behandeling voor hielspoor en hielpijn.

Hoelang moet de Strassburg Sok gedragen worden?

Om effect te behalen bij hielspoor of fasciitis plantaris dient de sok 2 a 3 maanden ononderbroken gebruikt te worden. Onderbreek de behandeling vooral niet! Voor het beste resultaat dient de sok de hele nacht gedragen worden. Sommige mensen hebben hier echter moeite mee. Probeer het dan gewoon zo lang als het gaat, bij voorkeur ten minste 6 uur. Dit is nog steeds voldoende voor een duidelijk positief effect op uw hielspoor.

Wat ook zinvol kan zijn is om de de Strassburg Sok te combineren met andere behandelingen, zoals rust, rekoefeningen, en correctie-zooltjes.

De Strassburg sok kan ook bij achillespeesontsteking genezing bieden. Vaak is een behandelduur van 6 weken al afdoende.

Nachtspalk

De nachtspalk is een bewezen, effectieve behandeling voor hielspoor. De plantaire fasciitis nachtspalk helpt ernstige hielpijn verminderen door de plantaire fascia en de spieren van de voet en de kuit die tijdens de slaap ontspannen, voorzichtig te strekken, zodat de patiënt de volgende ochtend met minder pijn uit bed kan komen.

Het therapeutische voordeel van de nachtspalk is gebaseerd op het aanhouden van de lengte van de plantaire fascia, terwijl de patiënt slaapt. Normaal gesproken zorgt spierspanning in de triceps surae dat het enkelgewricht in rust een plantaire gebogen stand aanneemt. Met de voet in de plantaire geboren stand, worden de spieren van de fascia plantaris ‘s nachts korter, ontspannen ze zich en passen ze zich aan een niet-functionele toestand aan. De verkorte, strakke plantaire fascia en intrinsieke spieren verklaren het verschijnsel van post-statische dyskinesie, waarbij de eerste stappen na lange periodes van rust uiterst pijnlijk zijn.

Nachtspalk
De nachtspalk houdt de spanning binnen de plantaire fascia en intrinsieke spieren vast, handhaaft hun functionele lengte en vermindert de plotselinge stress die het lopen op de onderkant van de voet plaatst na een rustperiode.

De nachtspalk biedt constante, aanhoudende druk. Hierdoor wordt net alleen de functionele lengte aangehouden, het biedt uiteindelijk ook een vermindering van stress binnen de plantaire fascia en de intrinsieke spieren.

Het wennen van de patiënten aan deze spalken kan lastig zijn. De meeste mensen verdragen ze ongeveer twee weken. Daarna krijgen sommige patiënten er last van en doet men ze ’s nachts uit. Het dragen van nachtspalken kan het slaappatroon van de patiënt negatief beïnvloeden en als gevolg daarvan de productiviteit in hun leven en werk. In die gevallen geven patiënten er de voorkeur aan de spalken op te geven.

De nachtspalk is een constructie van hard plastic en banden, en is wat minder gangbaar. Het is een wat duurder hulpmiddel. Aangezien het een beetje een lomp middel is, is het soms wat minder prettig en comfortabel om 's nachts te dragen. Vaak wordt de nachtspalk op doktersadvies voorgeschreven. De voet en enkel worden wat meer gefixeerd.

Let op: in sommige gevallen moet het gebruik afgeraden worden, zoals bij zwangerschap, huidklachten, sommige vormen van diabetes, bloedcirculatieklachten en wonden. Bij twijfel of klachten kan het beste direct de huisarts geraadpleegd worden.