Hielspoorbehandeling: Triggerpoint-massage

Wat is een trigger-point?

Een triggerpoint is een pijnlijke knoop in het spierweefsel. De spieren lijken vaak gespannen, zwak, reageren niet op strekken en hebben een beperkte bewegingsmogelijkheid. Als er op de triggerpoints gedrukt wordt, zijn deze extreem gevoelig en kan dit pijn, een tintelend of brandend gevoel en zwakheid veroorzaken. Het kan leiden tot verschillende pijnpatronen en/of een plaatselijke spiertrek.

Als de voet vermoeid raakt, leidt het spierstel daaronder. Spierondersteuning en het bewegingsvermogen worden belemmerd. Er ontstaat een omgeving die rijp is voor de vorming van triggerpoints. Triggerpoints voorkomen dat de spier zich ontspant en herstelt. De voet bevat 126 spieren, pezen en bindweefselbanden. Er zijn dus voldoende ‘schuilplaatsen’ voor triggerpoints. Deze irritante kleine knoopjes kunnen in elke spier worden aangetroffen. Triggerpoints in de kuit staan vaak in verband met de onderkant van de voet. Daarom kan triggerpoint therapie van het onderbeen en voet heilzaam zijn bij de behandeling van hielspoor.

Trigger-point massage

Trigger-point massage

Bij triggerpoint massage wordt hielpijn behandeld door het masseren van de triggerpoints. Triggerpoints kunnen pijnlijke, stijve spieren veroorzaken. Ze kunnen opgespoord worden door de spier te masseren en op zoek te gaan naar extra gevoelige punten. Vaak kan de pijn zich ook uiten op andere plaatsen dan de plek waar de triggerpoints zich bevinden. In het geval van hielspoor/fasciitis plantaris zullen deze triggerpoints zich vooral bevinden in de kuiten, al kunnen ze ook in de voetzool, knieholte of het bovenbeen zitten.

Behandeling van de hielspoor gerelateerde triggerpoints gebeurt door ze te masseren. Dit kan met de hand of met hulpmiddelen gedaan worden. Een van de triggerpoints kan direct onder het hielspoor in de peesplaat zitten, en dat is te diep in het weefsel om met de hand te masseren, dat moet dan met een stomp stokje. Elke triggerpoint moet enkele keren per dag 30-60 seconden gemasseerd worden. Dit kan prima zelf gedaan worden, al zijn er ook therapeuten die zich hierin gespecialiseerd hebben.