Peesplaatonsteking (Fasciitis Plantaris)

Peesplaatontsteking - ook wel "fasciitis plantaris" genoemd is een veel voorkomende voetklacht met als kenmerk pijn onder een of beide hielen tijdens gewichtsdragende activiteiten zoals lopen, hardlopen en sport.

Omdat de aandoening over het algemeen pijn in de hielstreek veroorzaakt, wordt er vaak gesproken over hielpijn of hielspoor.

De plantar fascia is de brede bindweefselband die onder de voetzool loopt van de bal van de voet naar het hielbeen. ‘Fascia’ is Latijn voor bindweefsel en ‘Plantar’ betekent 'aan de onderzijde'. De nederlandse benaming voor plantar fascia is peesplaat.

De ontsteking bevind zich in de meeste gevallen op het aanhechtingspunt van de vezelband en de calcaneus (hielbeen).

Peesplaatonsteking - Fasciitis Plant Peesplaatontsteking
(Fasciiits Plantaris)

Symptomen

Men heeft ervaart een stekende pijn onder de hiel met de eerste stappen uit bed in de ochtend. Na een tijdje lopen neemt de pijn af en verandert in een doffe pijn. Soms breidt de pijn zich uit naar het voetgewelf. Lees meer over symptomen..

Wat zijn de oorzaken van peesplaatontsteking?

Peesplaatontsteking is een direct gevolg van overmatige druk en spanning op plantar fascia. Het bindweefsel raakt geïrriteerd en ontstoken en ‘micro-tearing’ is het gevolg (kleine scheurtjes in het weefsel).

Een aantal factoren spelen een rol:

  • overbelasting vanwege hardlopen en sport, maar ook teveel staan en lopen tijdens de werkdag
  • verkeerde voetfunctie, met name overpronatie: d.w.z. het doorzakken van de wreef en zwikken van de enkel tijdens lopen
  • gewichtstoename: uw voeten zijn 'ontworpen' om een gemiddeld gewicht te dragen, relatief aan uw lichaamsbouw en lengte
  • ouderdom: spieren verzwakken en pezen worden droger en taaier (minder flexibel). Dit process begint al na de 40-jarige leeftijd

Door een combinatie van bovengenoemde factoren wordt de vezelband onder voet langdurig overbelast. De aanhechting van het bindweefsel aan het hielbot komt onder grote spanning te staan en het botvlies gaat hierdoor ontsteken.
Correctie-zooltjes
Soms ontstaat er verkalking of botaansporing en een zogenaamd hielspoor ontwikkelt zich. In de meeste gevallen van peesplaatonsteking is echter geen verkalking aanwezig.

De gangbare term voor alles wat met hielpijn te maken heeft is 'hielspoor'. Dit is niet 100% correct. Veel mensen met hielpijn hebben geen hielspoor en vice-versa veel mensen vertonen verkalking aan het hielbeen en hebben nergens last van! De spoor zelf veroorzaakt namelijk geen pijn. De ontsteking aan het bindweefsel is wat pijn veroorzaakt!

Behandeling

Tegenwoordig is er een groot aantal manieren om deze voetklacht te behandelen. Sommige werken beter dan anderen en het is vaak een combinatie van behandelingen dat de de meeste pijnverlichting geeft. Peesplaatontsteking is "self-limiting" dat wil zeggen dat de aandoening vanzelf overgaat. De vraag is echter hoe lang men van hielspoor last blijft hebben? Zonder adequate behandeling kan de klacht wel 1 à 2 jaar aanhouden, bij sommige mensen zelfs 4 jaar!

Hoe eerder fasciittis plantaris behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht kan de ontsteking verergeren en kan er meer schade (door micro-tearing - kleine scheurtjes) aan het bindweefsel worden toegebracht.

De meest effectieve 'totaal-behandeling' heeft 3 doelstellingen: 1) vermindering van de belasting op de plantar fascia 2) vermindering van de ontsteking 3) meer flexibiliteit van been-en voetspieren en pezen.

Het eerste wat men moet doen is de voeten rust gunnen, dus absoluut geen sport of hardlopen! Minder lopen en staan, vooral als u vooral u in uw beroep lang staat iedere dag (vooral op harde vloeren).

Biomechanische inlegzolen (zoals FootActive) ondersteunen het voetgewelf en corrigeren overpronatie. Hierdoor is wordt de druk en spanning op de peesplaat (plantar fascia) sterk verminderd. Ook is goed ondersteunend schoeisel belangrijk, liefst met een lage hak (dus geen totaal platte schoenen). Elevatie van de hiel helpt met vermindering van de spanning op de bindweefselband. Op blote voeten lopen moet ten alle tijden vermeden worden!

Hielspoor inlegzolen FootActive voorkomt overpronatie

Als u steunzooltjes heeft, draag die dan ook thuis (desnoods in pantoffels).

Ontstekingsremmers (zogenaamde NSAID's) kunt u zonder recept bij de drogist krijgen. Slik ze voor 10 dagen om de ontsteking onder de voet te verminderen. In sommige gevallen geeft de arts cortisone-injecties om de ontsteking te laten verdwijnen.

Daarnaast is het belangrjik om dagelijks strekoefeningen te doen om de kuiten, achilles tendons en peesplaat langer en flexiebeler te maken. De meest doeltreffende behandeling voor peesplaatontsteking - vooral in het beginstadium - is het dragen van FootActive correctie-zolen, gecombineerd met dagelijkse strekoefeningen.

Hier vind u een overzicht van alle mogelijke behandelingen voor hielspoor en fasciitis plantaris.

Kuitspieren strekken