Hielspoor symptomen

"Ik word ‘s ochtends wakker met een scherpe, stekende pijn, precies in het midden van mijn hiel. Na een tijdje wordt de pijn minder en verandert het gevoel in een doffe pijn..."

Hielspoorpijn is vaak het heftigst ’s ochtends bij de eerste stappen uit bed. De reden hiervoor is dat tijdens het slapen de spieren en pezen in het lichaaam niet gebruikt worden en enigzins verstijven en verkorten. Bij het opstaan wordt er plotseling druk uitgeoefend op de strakke peesplaat onder de voet en dit veroorzaakt een stekende pijn. Na een tijdje lopen versoepelt de peesplaat en wordt de pijn minder.

Hielpijn is bij de meeste mensen in het midden van die hiel, maar soms ook aan de voorkant of zijkant van het hielbeen. De mate van pijn varieert. In de meeste gevallen is hielpijn ernstiger na perioden van rust, bijvoorbeeld na een lange periode gezeten te hebben. Ook is de pijn niet alle dagen even heftig. Hielpijn kan de ene dag erger zijn dan de andere.

De pijn neemt in de loop van de dag af als de zenuwen en het weefsel zich aanpassen en gewend raken aan het aangetaste gebied.

Na lange perioden van rust (bijv. zitten of autorijden) zal de hielpijn echter heviger en scherper terugkomen, vooral bij de eerste stappen. Veel mensen met hielspoor hebben ook strakke kuitspieren. Gespannen kuiten zijn niet pijnlijk, maar het is een bijdragende factor voor hielspoor.

Hoe weet ik of ik hielspoor heb?

De meeste gevallen van hielspoor worden gediagnosticeerd door een arts, die nauwkeurig naar uw beschrijving van de symptomen luistert. Tijdens een onderzoek aan uw voeten, zal uw arts op de onderkant van uw hiel drukken, wat erg onaangenaam is en een stekende pijn veroorzaakt.

Omdat pijn bij hielspoor unieke eigenschappen heeft – pijn bij het opstaan, verbetering na een paar minuten te hebben rondgelopen, pijn bij druk op de hiel – zal uw dokter de diagnose van hielspoor met zekerheid kunnen stellen. In sommige gevallen kan uw dokter echter voorstellen een röntgenfoto van uw voet te laten maken om te bevestigen dat een hielspoor inderdaad aanwezig is.

De meeste mensen met pijn in de hiel hebben waarschijnlijk last van peesplaatontsteking (ofwel Fasciitis Plantaris). Peesplaatontsteking veroorzaakt hielpijn, maar in veel gevallen gaat deze voetklacht niet gepaard met verkalking op het hielbot m.a.w. er is geen werkelijk hielspoor aanwezig.

Zelfs als een hielspoor aanwezig is (en zichtbaar op de röntgenfoto), dan is het niet de hielspoor zelf die de pijn veroorzaakt, maar de ontsteking aan de bindweefselband.

Het is belangrijk dat u zodra u last van bovengenoemde symptomen krijgt zo snel maatregelen neemt of een arts raadpleegt. Hoe sneller u met een behandeling begint, hoe eerder u van deze aandoening verlost bent!