Wat is hielspoor?

Een hielspoor is een verkalking onderaan de voorkant van het hielbot (calcaneus). De medische term hiervoor is "Spina Calcaneï". Dit aanhangsel aan het hielbot wordt gevormd door kalkafzetting aan de hiel.

Fasciitis Plantaris

Een hielspoor veroorzaakt geen pijn, het is slechts een bijverschijnsel van een veelvoorkomende voetklacht: "Fasciitis Plantaris".

Fasciitis Plantaris betekent "ontsteking van de plantar fascia". Fascia betekent bindweefsel of peesplaat. De ontsteking onstaat op de plek waar het bindweefsel zicht tot het hielbeen aanhecht. Een veelgebruikte term voor deze voetklacht is peesplaatontsteking.

Wanneer men last heeft van hielpijn, wordt er al gauw over hielspoor gesproken. Maar in de meeste gevallen betreft het Fasciitis Plantaris.

En bij veel mensen met peesplaatontsteking blijkt dat na röntgenonderzoek er geen hielspoor te vinden is! Hoe 't ook genoemd mag worden, peesplaatontsteking, fasciitis plantaris of hielspoor, pijn in de hiel is een groot ongemak waar men maanden of zelfs jaren last van kan hebben!

Naar schatting ondervinden jaarlijks zo'n 400.000 Nederlanders pijn in de hiel. In de meeste gevallen is er een oplossing voor deze voetklacht. Voordat u medische hulp zoekt, kunt u ook zelf veel doen om de pijn te verlichten.

Op deze website leest u alles over hielspoor: symptomen, oorzaken, behandelingstips en de ervaringen van mensen die hielspoor hebben of hadden.

Wacht niet te lang..

Het is van belang dat u niet te lang doorloopt met hielspoor: hoe sneller u er wat aandoet, des te groter de kans op genezing. Mensen die 12 maanden of langer last van hielpijn hebben, zonder op zoek te gaan naar behandeling, lopen het risico van chronische plantar fasciitis. Zelfzorg en non-invasieve behandelmethoden werken dan niet meer en meer ingrijpende behandelingen zijn noodzakelijk.

Wacht daarom niet te lang! Lees hier over een aantal eenvoudige manieren om de pijn de verlichten en de oorzaak van hielspoor aan te pakken.

Andere vormen van hielpijn

Er zijn een aantal andere aandoeningen die tot pijn aan de hiel kunnen leiden, zoals bijvoorbeeld: